Uit uitgebreid onderzoek van Stichting RAVON afgelopen jaar is wederom gebleken dat de intrek van glasaal langs de Nederlandse kust dramatisch is. "Zelfs nog lager dan in 2015 en toen was het al slecht," zegt Sanne Ploegaert van Stichting Ravon.
De kennisorganisatie voor vissen, amfibieën en reptielen hield tussen half februari en half juni tellingen op zestien plekken verspreid langs de Zeeuwse kusten. Het was voor het eerst dat die stelselmatige monitoring op deze wijze in de provincie werd uitgevoerd.
Ravon past de methode al sinds vier jaar toe in Noord- en Zuid-Holland. ,,Daar zien we nu wel dat die intrek de over het algemeen neerwaartse trend van de Noordzee volgt. En Zeeland lijkt daarin geen uitzondering te zijn. Dan hebben we het over twee procent van de aantallen in de jaren zestig tot tachtig", aldus Ploegaert. ,,Er zit geen verbetering in."
Het gaat al jaren erg slecht met de paling die zelfs uit dreigt te sterven. De meest waarschijnlijke oorzaak is een combinatie van factoren: verontreiniging, visserij, sterfte door gemalen en waterkracht, achteruitgang van het leefgebied, zwemblaasparasiet. Om die reden vindt Sportvisserij Nederland het nog steeds onverantwoord dat paling wordt meegenomen en blijft de terugzetplicht van kracht.